ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στην Κύπρο
Εκτός από το πακέτο στήριξης που ανακοινώθηκε στις 27 Μαΐου από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανακοινώθηκαν επιπρόσθετα νέα μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων που επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού στην Κύπρο, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου από την Κυπριακή Κυβέρνηση.
Τα νέα σχέδια απευθύνονται άμεσα σε επιχειρήσεις που είτε κατέγραψαν χαμηλότερα έσοδα, είτε ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους επ 'αόριστον, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Τα ειδικά αυτά σχέδια υποστήριξης θα αφορούν επίσης τους πληγέντες υπαλλήλους παράλληλα με το ειδικό επίδομα για τους ανέργους.
Τα πρόσφατα εγκεκριμένα μέτρα στήριξης είναι τα ακόλουθα:
Προφανώς, στο επίκεντρο εξακολουθεί να είναι ο τομέας του τουρισμού, καθώς συνεχίζει να είναι μια από τις πλέον επηρεαζόμενες βιομηχανίες λόγο των περιορισμών που επιβάλλονται διεθνώς.
Όπως τονίστηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η πορεία της κυπριακής οικονομίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, θα εξαρτηθεί από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και από το πώς άλλες χώρες θα ανταπεξέλθουν της πανδημίας.
Στην πράξη
Ακολουθώντας την ίδια σκέψη, φαίνεται ότι το 2020 είναι μια χαμένη χρονιά για τους ξενοδόχους και κανείς δεν αναμένει σημαντικό εισόδημα στον τουριστικό τομέα πριν από το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια πανδημία θα ελεγχθεί στο εγγύς μέλλον.
Επιπλέον, με βάση την τρέχουσα κατάσταση και λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, φαίνεται ότι δεν πρέπει να περιμένουμε σημαντική αποκατάσταση πριν από το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα για αυτόν τον επιχειρηματικό τομέα.
Όταν οι τάσεις των καταναλωτών αλλάζουν…η προσαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλο σε αυτές είναι επιβεβλημένη
Υπό αυτές τις συνθήκες, προκύπτει ένα προφανές ερώτημα: Πώς μια επιχείρηση μπορεί να σχεδιάζει μπροστά, ενώ είναι ακόμα αδύνατο να προβλεφθεί το μέλλον;
Σαφέστατα συνιστάται η χρήση των υπάρχοντών μέτρων στήριξης. Όλες οι εταιρείες θα πρέπει να τα λάβουν υπόψη τους εάν έχουν επηρεαστεί άμεσα από την πανδημία.
Παρ 'όλα αυτά, θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετες ενέργειες για τη διασφάλιση του μέλλοντος των εταιρειών. Οι διευθυντές πρέπει να σκεφτούν μπροστά και να προσαρμοστούν στις συνθήκες της αγοράς.
Αυτή τη στιγμή , σε όλη την Ευρώπη αναπτύσσεται μια κουλτούρα διάσωσης, η οποία επικεντρώνεται στην πρόληψη παρά στη θεραπεία. Υπό αυτές τις συνθήκες , οι σύμβουλοι αφερεγγυότητας που είναι επίσης ειδικοί αναδιάρθρωσης είναι ένα σημαντικό εργαλείο, καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους στη διαχείριση κρίσεων και τις εξειδικευμένες δεξιότητές τους, προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχέρεια να εντοπίσουν τις καλύτερες επιλογές που θα τις οδηγήσουν μόνο μπροστά.
Η εύρεση κατάλληλων τρόπων διαφοροποίησης του προϊόντος, η βελτίωση των υπηρεσιών, η αναδιάρθρωση των λειτουργειών ή το βήμα προς την ψηφιοποιήση είναι μόνο μερικές από τις ενέργειες που οφείλει έμπρακτα να εξετάσει κάθε επιχείρηση που θέλει να επιβιώσει σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς.
Οι μεταγενέστερες ενέργειες δεν μπορούν πλέον να θεωρηθούν κατάλληλη προσέγγιση όταν η νέα πραγματικότητα απαιτεί μια προληπτική(proactive) νοοτροπία.